Home Любопитно Тайните на древните интимни отношения

Тайните на древните интимни отношения

от izumitelno
0 коментар 64,5K преглеждания

Сексът в гръцко-римския период е бил безразборен, странен и понякога варварски. Така твърди американската авторка Вики Леон, която нарича себе си „исторически детектив”. Тя била шокирана как хората са възпявали страстта и любовта преди повече от 2000 години.

„Никой не се е смятал за хетеросексуален, обратен или бисексуален. Те охотно са приемали цялата дъга на чувствените удоволствия и не са страдали от чувство за вина”, твърди Леон.

Отначало тя изучавала подробно живота на мъжете и жените от I век от нашата ера, като разговаряла с експерти, изучавала артефакти и посещавала археологически места на територията на съвременна Италия.

Ето няколко интересни факта за сексуалното поведение и отношенията в Древен Рим и Древна Гърция.

Историята на Деня на свети Валентин

Денят на свети Валентин е наречен в чест на няколко раннохристиянски мъченици, които са носели това име. Един от тях тайно свързвал младите влюбени в брак и бил наказан за това.

Но корените на този празник се откриват в още по-древен римски ритуал за очистване, наречен Луперкалия (от латинското lupus – вълк), който се провеждал в средата на февруари.

Всяка година жреците на Луперка се събирали в пещера, където според преданията вълчицата се грижела за Ромул и Рем – основателите на Рим. Те принасяли в жертва коза или куче и пирували, без да жалят виното. След това се събличали голи и се увивали в кози кожи. Така тръгвали из града, закачали момичетата и жените и пеели неприлични песни. Този ритуал трябвало да осигури плодовитостта на хората, животните и реколтата.

Когато християнството дошло в Рим, властите и църквата се опитали да забранят празника Луперкалия и той бил сменен със Свети Валентин.

Древногръцките герои с нетрадиционна ориентация

Около 375 г. пр.н.е. гърците от град Тива не само приемали, но и практикували хомосексуални връзки. От такива верни двойки мъже била формирана армия от 300 любовници, наречена „Свещеният отряд на Тива”.

Десетки години тиванците водели войни със спартанците из цяла Гърция, но независимо от военната дисциплина и новата тактика „Свещеният отряд” бил избит до крак от армията на Филип Македонски. И макар че Филип спечелил тази битка, скоро загубил живота си, убит от бивш любовник.

Задните части на древногръцките богини

Гърците най-много се възхищавали на задните части на тялото, наричайки ги „калипига”, което означавало „имаща красив задник”. Те се възхищавали на женския ханш и това може да се забележи по съхранени статуи на богини, които поглеждат през рамо изящните форми на задните си части.

Според една история две сестри, надарени с прекрасни задни части, попитали преминаващ край тях млад мъж чий задник е по-красив. След като той избрал този на по-голямата сестра, а брат му предпочел формите на по-малката, те живели заедно дълго и щастливо.

Еротичната древна литература

Много жени в Древна Гърция се сдобили със слава в една сфера – еротичната литература. Така една от популярните еротични книги от нова време била книгата „За неприличните целувки”, написана от гръцката куртизанка Филенис от Самос. В книгата били включени глави за съблазните, сексуалните пози, афродизиаците и съвети за лесбийска любов.

Друга писателка – Елефантида, написала учебник за сексуалните позиции с картинки и съвети по организирането на групов секс. Нейната книга се ползвала с голяма популярност на остров Капри при император Тиберий, който се прославил с това, че карал млади хора да се съвкупяват пред очите му.

Афродизиаци и антивиагра

Сред афродизиаците, наречени в чест на древногръцката богиня на любовта Афродита, древните гърци използвали вино от нар и опиум. Някои ярки привърженици използвали лосиони, които нанасяли директно върху половия орган на мъжа, включително и така наречения смъртоносен морков – отровно растение, което убивало едрия рогат добитък. В употреба влизала и смес от мед, пипер и испанска муха.

Макар че използвали доста афродизиаци, необузданите гърци понякога се нуждаели и от средства, които да укротят страстите им. Например мехлеми, намаляващи ерекцията, съдържащи миши тор, или маруля, която се смятало, че намалява потенцията.

Диоген и размяната на партньори

Диоген – известен древногръцки философ, проповядвал прост начин на живот без излишества. Той живеел в бъчва и се разделил с материалните ценности, но не и с физическите потребности.

Философът бил заинтригуван от куртизанката Лаиса, с която сключил договор – половин година тя трябвало да съжителства с противника на Диоген – философа Аристип, който й платил за услугата, а през останалата част да бъде с Диоген, но безплатно.

Наказанието за изневяра

Векове мъжете и жените в Атина и Рим били заплашвани от смърт в случай на изневяра. Имало и друго унизително наказание за съпружеска невярност – измаменият можел законно да принуди изменника към содомия пред очите на другите.

Наказанието често носело символичен характер. Така пострадалата страна можела да си отмъсти, като постави ряпа в ануса на противника. Впрочем репите в Древна Гърция достигали доста големи размери.

Подобен метод бил практикуван и в Древен Рим. Тези традиции били описани в гръцките комедии на Аристофан и други автори.

Разводът в Древен Рим

В Древния Рим съпрузите разделяли имуществото и при развод жената заедно със зестрата се връщала в дома на баща си, който на свой ред бил длъжен да й намери нов мъж. Децата оставали при разведения мъж.

Мъжът можел да се разведе на основание безплодие, дори ако самият той не бил способен да възпроизведе потомство. После се появили закони, допускащи развод поради сексуална изневяра, прекалена употреба на алкохол и дори в случай че жената направела копие на ключовете от вкъщи.

Първите жени пуми

Мнозина смятат, че феноменът жени пуми – т.нар жени на средна или по-напреднала възраст, които се срещат с млади любовници, са се появили през XXI век.

Но достатъчно е да си спомним Сервилия, 50-годишната римска патриция, която имала 35-годишен любовник – Юлий Цезар. Независимо че и двамата си имали бракове, останали любовници в продължение на две десетилетия.

Многобройни бракове и разводи са водили до хаос в семейните връзки сред привилегированите римляни. Така Юлий Цезар бил убит от Марк Брут, който на свой ред е един от синовете на Сервилия.

Древните сексиграчки

В Древния Рим и Гърция активно използвали имитации на фалоси, основно изработени от кожа, тъй като слоновата кост и бронзът били скъпи материали, а керамиката се чупела лесно.

Жриците на любовта използвали изкуствени фалоси за развлечение на мъжете по време на вечеря.

Освен това в употреба влизали и по-достъпни материали, като например хлебни пръчици, които станали популярна сексуална играчка сред жените.

Източник: megavselena.bg / Антония Михайлова

Може да харесате още