Home Загадки Страховити български истории

Страховити български истории

от izumitelno
0 коментар 5,2K преглеждания

Легенди за призраци съществуват във фолклора на всеки народ. В нашата страна също се разказват страховити истории както в малките селца, така и в по-големите градове. За това свидетелстват и събраните от Драгомир Стойчев градски митове и легенди. Дали обаче те са истина или са плод на въображението на скучаещите жители на даденото населено място, оставяме ви сами да прецените.

 

Неканеният гост

Младо семейство от малък град се сдобило с дете. Това била причината тези хора да си купят къща. Тъй като не можели да си позволят нов дом, те си закупили старо жилище и го ремонтирали. През първите месеци на семейния им живот всичко вървяло нормално, но една нощ детенцето им внезапно проплакало в съседната стая.

 

Жената тъкмо щяла да тръгне към него, когато плачът утихнал и тя решила, че няма нужда да ходи при бебето. В просъница обаче майката пак чула момченцето си да плаче и се сепнала. Тя отново щяла да стане, но детето замлъкнало, както и първия път. След като това се повторило още няколко пъти, майката решила все пак да провери какво става. Отваряйки вратата на детската стая обаче, тя останала вцепенена. Над бебето бдяло момченце на не повече от шест години. Неканеното гостенче изглеждало дружелюбно настроено и изчезнало също толкова внезапно, както се и появило.

 

На следващата сутрин майката отишла да иска захар от съседката си и споделила какво е преживяла вечерта. Възрастната жена изведнъж придобила изплашено изражение. Тя разказала, че предишните собственици на къщата са имали малко момче, което починали ненадейно от тежка болест. През следващите няколко вечери бебето отново плачело, но този път призракът на детето не бил при него. Разтревожената майка не издържала и завела рожбата си на педиатър. Оказало се, че бебето също се е разболяло от болестта, виновна за смъртта на починалото момченце, но за щастие бързата реакция на жената спасила живота му.

 

Призракът на отмъстителя

Преди години в една от гимназиите в град Пловдив учела прелестна девойка. Тя имала красиво и нежно лице, косата ѝ била светла и къдрава, а очите ѝ – сини. Със своята ангелска красота тя омагьосвала всеки, който я погледнел. Всяко момче от обкръжението ѝ мечтаело тя да бъде негова любима. Само един съученик на девойката не я приближавал, тъй като бил беден, грозноват и прекалено срамежлив.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Съкровището на Стара планина

Прокълнатата планина на тамплиерите

 

Веднъж обаче три момчета от същия клас решили да се обзаложат кой първи ще я впечатли. След като тя не обърнала внимание на никого от тях, един ден те я похитили след училище и я изнасилили в гората, където захвърлили тялото ѝ. В продължение на няколко дни девойката не се появявала в клас, а когато го сторила, един от насилниците изчезнал безследно. През следващите дни изчезнали и другите двама. Когато момичето се върнало в училище, не се появил и срамежливият младеж.

 

Малко след това един човек се разхождал из гората и видял отрязани пръсти от човешки тела. По-далеч висели и осакатените трупове на момчетата, изнасилили момичето. Полицията намерила в същата гора и тялото на грозноватото момче. Оказало се, че в деня на изнасилването той също бил в гората, но не направил нищо, тъй като се страхувал. Той се обесил сам, защото чувствал вина от станалото. Преди това обаче оставил прощално писмо, в което обяснявал всичко. От този ден нататък местните жители разказват, че понякога духът на момчето се появява и наказва хората, които извършват злодеяния.

 

Страшният годеник

Този разказ е от преди много години, но все още звучи толкова смразяващо, както и на времето. Веднъж в малко врачанско селце се появил непознат младеж. Той пристигнал на смрачаване и заявил, че желае да си избере жена от това село. Тъй като в това нямало нищо необичайно, останалите млади мъже го приели сред тях и го завели на седянка. Понеже той изглеждал добре и направил хубаво впечатление, веднага бил забелязан от местните девойки. Часовете минавали и непознатият си избрал годеница.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Разчетоха древно евангелие, предсказващо бъдещето

 

Той успял някак си да склони момичето да тръгне с него към дома му и да се върнат след няколко дни, за да обявят годежа си. Пътят към селото му минавал през гората. Когато вървели сред дърветата, младият мъж казал на избраницата си, че трябва да свърши нещо и ще я настигне след малко. Младата жена решила да продължи пътя си, когато изведнъж зловещо същество, приличащо на вълк, се нахвърлило над нея. Уплашената девойка хукнала през гората и звярът побягнал след нея. Той захапвал част от дрехата ѝ, но все пак не успял да я нарани. Изведнъж взело да се зазорява и щом чул петлите, хищникът ненадейно изчезнал. Момичето се прибрало и разказало на всички за преживяното.

 

 

Младежите, които отивали да работят на полето срещнали младежа от снощи в гората и започнали да го разпитват какво е станало. Той се държал особено и казал, че загубил избраницата си в тъмнината. В ръцете си обаче той държал откъснати части от дрехата на девойката, а в устата си имал конци от нея…

Пропуснатото празненство

Тази история се случила през една пролетна нощ във Велико Търново. Две студентки наели квартира в спокоен и приятен район на града. Девойките били сериозни и прекарвали почти цялото си време, учейки. Във въпросната вечер младите дами имали намерение да посетят голям купон, но малко преди да тръгнат, едното момиче се оплакало от главоболие. Въпреки че то приело обезболяващи, проблемът се задълбочил. Но девойката не искала да разваля настроението на съквартирантката си и я отпратила на партито.

 

Тръгвайки за празненството обаче, другото момиче установило, че е забравило телефона си. Щом се върнало обратно, то забелязало, че в стаята на приятелката му е тъмно и решило, че тя спи. Девойката взела телефона си и пак излязла. На другата сутрин се върнала с чудесни емоции от партито и искала незабавно да разкаже на приятелката си как е прекарала вечерта. Щом отворила вратата на стаята ѝ обаче, за малко да припадне от ужас. Другото момиче лежало с прерязано гърло на леглото, а на лицето му била изписана зловеща усмивка. Тя държала бележка, на която пишело: „Благодари се, че не светна лампата“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-популярните библейски пророчества

 

 

Извънземни живели на Земята преди хората. Мистерия с черепите на извънземни, открити в Перу

 

Блъснатият дявол

 

Преди години, за да се сдобие с кола човек, е трябвало да почака доста. Жител на малко българско селце бил в очакване на автомобила си, когато негов приятел от близкото село го поканил на събор. Тъй като неговият приятел разполагал с автомобил, решил да вземе госта си от селото му. След като пристигнали на събора всичко минало обичайно. Мъжете хапнали и се веселили, но без да пият алкохол, тъй като шофьорът щял да кара, а другият не пиел по здравословни причини.

 Часовете се изнизали бързо и домакинът предложил да върне госта си у дома. Нощта била тъмна и водачът на автомобила шофирал бавно. Изведнъж обаче колата спряла рязко, все едно се е блъснала в нещо. Спътникът на шофьора решил да провери какво става, но само след секунди се върнал обезумял в колата. Той заповядал на другия да кара по-бързо към селото и да не поглежда назад. Под колата имало странно червено същество, приличащо на козел, но с два крака и опашка. Двамата мъже били сигурни, че са прегазили дявола.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Бебето от Любек – една от най-големите загадки на миналото

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

Най-прокълнатите призрачни места в България

Едни от най-популярните духове в историята

 

Забравените загадки на историята

Народни поверия, древни обичаи и легенди за Великден

Истинските загадки на Сибир

Трагичната история на Клеопатра и Марк Антоний

Тангра – върховният бог на древните българи

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още